BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Halaman

Jumaat, 18 Jun 2010

Roti Canai

bahan2:
1) 1 kg tepung
2) 2 sudu besar marjerin
3) 1 biji telur
4) 2-3 sudu besar susu pekat manis
5) garam secukup rasa
6) air utk m'adun
7) minyak masak utk melembutkn doh/utk perap doh
CARA2:~
1) sediakan bekas yg sesuai utk m'uli @ m'adun roti
2) letakkn 1kg tepung (tinggalkn sedikit tepung dgn tujuan supaya jika doh terrr'lembik bolehlah dselamatkn dgn tpg itu) ^_^
3) gaul rata tepung dgn garam & marjerin (gaul hgga marjerin x lg berketul2)
4) buatkan adunan itu brbentuk gunung & buatkn lubang di tgh utk diisikan telur, susu & sedikit air dahulu~~ adun dgn brhati2..(kemudian + air & adun lg shingga mnjadi doh yg lembut & x melekat d tgn) =bak kata chef wan selembut cuping telinga anda hehe
5) uli doh itu seketika & leperkan sedikit doh itu & tekan2 dgn jari2 anda utk mmbuat lubang2 kecil (AWAS jgn sampai tembus ) & curahkn sedikit minyak ke atas lubang2 itu...uli lagi hgga sebati
6) ULANG LANGKAH 5 (tujuan utk melembutkan doh)
7) bentukkan doh td menjadi bebola2 kecil (saiz ikut kesesuaian )
8) lumurkan bebola itu dgn marjerin ~ jgn terlalu sedikit (tujuan supaya x melekat antara stu sma lain) @ boleh juga susun dulu bebola itu dlm bekas yg sesuai & curahkan minyak masak ke atas bebola hingga bebola itu terendam sedikit ~ xlh trlalu banjir. perap dahulu doh beberapa jam sblm menebar (biasanya utk makan pagi sy adun dohnya sblm tido ~ so keesokannya dh boleh sedia utk menebar roti canai)